/ Vardag /

Jag är deprimerad.

Att vara deprimerad behöver inte innebära att man låser in sig i sitt rum och har noll kontakt med omvärlden. Många som lider av depression är väldigt skickliga på att dölja det från andra. 
Den som är deprimerad har ofta väldigt lite ork. Att konstant dölja sitt psykiska tillstånd inför vänner , nära och kära är otroligt energikrävande, trots att man kanske sover mer än man brukar. Men det är sällan man känner sig utvilad, eftersom depression kan orsaka sömnstörningar med flera uppvaknanden per natt, eller att man inte sover om natten. Så att ligga i sängen hela dagen betyder inte att jag är lat. För en deprimerad person som jag kan vardagliga sysslor som att gå upp på morgonen eller ta en dusch kännas som oövervinneliga hinder. Skuldbelägg därför inte din vän eller mig när jag/hen/han/hon inte orkar hitta på något. Glöm inte bort att depression är en sjukdom – inte en ursäkt... 
En vanlig missuppfattning är att depression betyder att man är ledsen. Punkt slut. Det är visserligen en del av sjukdomen, men depression täcker ett brett spektrum av känslor. I perioder känner många ingenting alls. Man är avtrubbad, helt enkelt.
Det många människor gör som fel är att säga: "Ryck upp dig nu Elin". Men skulle du be någon som precis amputerat ett ben att börja gå igen? Nä. Samma sak gäller vid depression. Att uppmana en drabbad att sluta vara deprimerad och rycka upp sig skapar bara skuldkänslor och ångest. Det är viktigt att inte förminska din väns känslor, även om det inte finns något särskilt skäl till varför hen mår dåligt.
Jag har fått ta mycket skit pågrunda av detta. Vänner och andra blir upprörda eller ledsna för jag inte tillbringar tid med dom och dom tror jag har slutat bry mig, men bara för att jag är deprimerad betyder det inte att jag slutat bry mig om andra. Tvärt om. Jag vet hur det är att vara på botten – och det sista jag vill är att någon annan ska må lika dåligt som mig. 
För många som lever i en nära relation med någon som är deprimerad uppstår ofta en känsla av hjälplöshet. Vad gör jag för fel? Varför hjälper ingenting? Men du måste förstå att det inte handlar om dig. Det är ingen som kräver att DU ska få din vän att tillfriskna. Det viktigaste är att finnas där. Bokstavligt talat. Håll din vän sällskap. Din närvaro gör skillnad!